Ukraińska surówka z młodej cukinii do obiadu: przepis na marynowaną cukinię na szybko
2022-03-03
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z młodej cukinii jest kwaskowa, chrupka i obłędnie pachnąca koprem. Rześka sałatka z cukinii dojrzewa w lodówce przez dwa dni, ale potem smakuje niebiańsko. Praktycznie pasuje do każdego dania mięsnego i bezmięsnego. Oto przepis, jak przygotować marynowaną cukinię na szybko!
SKŁADNIKI
- 1 kg młodej cukinii o cienkiej skórce
- 2 cebule cukrowe
- 1 pęczek koperku
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki octu 10%
- 1½ łyżki soli
- 2 łyżki musztardy starofrancuskiej z ziarnami gorczycy
- oliwa do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na talarki. Koperek posiekać drobno.
- W dużej misce wymieszać cukinię, cebulę oraz koperek.
- Dodać cukier, sól, ocet i musztardę. Ponownie wymieszać.
- Przykryć i odstawić na 48 godzin do lodówki.
- Przed podaniem skropić oliwą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?