Ukraińska surówka z młodej cukinii do obiadu: przepis na marynowaną cukinię na szybko

Ukraińska surówka z młodej cukinii do obiadu: przepis na marynowaną cukinię na szybko
Autor: Shutterstock.com Ukraińska surówka z młodej cukinii do obiadu: przepis na marynowaną cukinię na szybko
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z młodej cukinii jest kwaskowa, chrupka i obłędnie pachnąca koprem. Rześka sałatka z cukinii dojrzewa w lodówce przez dwa dni, ale potem smakuje niebiańsko. Praktycznie pasuje do każdego dania mięsnego i bezmięsnego. Oto przepis, jak przygotować marynowaną cukinię na szybko! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodej cukinii o cienkiej skórce
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 pęczek koperku
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 1½ łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej z ziarnami gorczycy
  • oliwa do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na talarki. Koperek posiekać drobno.
  • W dużej misce wymieszać cukinię, cebulę oraz koperek. 
  • Dodać cukier, sól, ocet i musztardę. Ponownie wymieszać. 
  • Przykryć i odstawić na 48 godzin do lodówki. 
  • Przed podaniem skropić oliwą. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej