Świetna sałatka z fasolki szparagowej i jajek - przepyszna i prześliczna
2021-07-27
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek pięknie się prezentuje na talerzu i znakomicie smakuje. Pożywna i idealna dla osób, które nie jedzą mięsa - dostarcza bowiem zdrowe roślinne białko i cenne składniki jajek.
SKŁADNIKI
- 400 g fasolki szparagowej
- 4 jajka
- 300 g ziemniaków
- 3-4 łyżeczki kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie.
- Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku - uważając, by ich nie rozgotować.
- Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w ćwiartki, podobnie jak ziemniaki.
- Fasolkę, ziemniaki i jajka przełóż do salaterki, dodaj sól, pieprz i sos z oliwy i musztardy z czosnkiem. Dodaj odsączone kapary. Całość delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę z fasolki szparagowej i jajka podawaj posypaną koperkiem
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?