Surówka ze świeżych ogórków - łatwa, chłodna, pyszna

Surówka ze świeżych ogórków - łatwa, chłodna, pyszna
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka ze świeżych ogórków jest bardzo łatwa, a do tego chłodna, cudownie orzeźwiająca. I jaka pyszna! Wypróbuj przeis na ogórkową sałatkę z kwaśno-słodkim winegretem. Możesz ją przygotować z cukrem lub słodzikiem (stewią). To sprytny sposób na obniżenie ilości węglowodanów w naszej diecie! Do dzieła! 

Surówka ze świeżych ogórków oprócz, rzecz oczywista, ogórków zawiera pyszny dressing. Sos do sałatki przygotowany jest na bazie octu jabłkowego. Smak octu warto zrównowanyć odrobiną słodziwa. Możesz użyć cukru lub stewii. Stewia w tym przypadku idealnie równoważy kwasowość owocowego octu. 

Na co zamienić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy można zamienić na sok cytrynowy lub sok z limonki. Można również eksperymentować z dodatkiem białego octu winnego. Lub wykorzystać ocet spirytusowy po rozcieńczeniu ((2 części wody, 1 część octu 10%)

Jakie ogórki wybrać do sałatki?

Osobiście lubię długie, tak zwane wężowe, ogórki szklarniowe. W sezonie ogórkowym także one smakują lepiej. Ich łagodny smak i cienka skórka, której nie trzeba obierać bardzo mi odpowiada. Nie ma jednak znaczenia, jakie ogórki wybierz. Ważne żeby były jędrne i świeże. Ogórki gruntowe należy jedynie cienko obrać. Ich skórka jest nieco grubsza i może przyczynić się do małej niestrawności. 

Jak uratować lekko zwiędłe ogórki?

W upale nawet najbardziej soczyste warzywa tracą wodę. Również ogórki. Jak przywrócić ogórkom utraconą jędrność? Wystarczy ogórki zanurzyć w zimnej wodzie na 30 minut. Szybko odzyskają swoją chrupkość i soczystość.

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę ze świeżych ogórków: 
  • 600 g ogórków świeżych i jędrnych
  • ¼ szklanki cebuli, drobno posiekanej
  • Na sos do sałatki ogórkowej:
  • 2 łyżeczki cukru lub 3 g stewii 
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórków szczepionych na dyni o cienkiej skórce, takich jak ogórki szklarniowe, nie musisz obierać. Ogórki gruntowe z grubszą skórką pokrytą brodawkami warto cienko obrać. Ogórki pokrój na plasterki. 
  • W misce wymieszaj składniki sosu do sałatki.
  • Ogórki razem z posiekaną cebulą przełóż do miski z sosem. Wymieszaj. 
  • Wstaw do lodówki na 30 minut. 
  • Podawaj surówkę ze świeżych ogórków schłodzoną. Szczególnie, gdy za oknem upał i skwar. 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej