Surówka z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i ogórkiem zielonym
2021-04-14
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta pekińska to popularne warzywo liściaste. Najczęściej wykorzystywana właśnie na surówki i sałatki ze świeżych warzyw. Łagodne, słodkawe liście kapusty pekińskiej potrzebują podkręcenia smaku. Doskonale pasuje do nich papryka konserwowa. Nieodłącznym dodatkiem jest świeży chrupki ogórek. I oczywiście koperek. Polecam do każdego dania surówkę z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i zielonym ogórkiem!
SKŁADNIKI
- Na surówkę z kapusty pekińskiej:
- 400 g kapusty pekińskiej
- 100 g papryki konserwowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 60 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- 2 łyżki koperku posiekanego
- Na sos do surówki z kapusty pekińskiej:
- 50 ml zalewy octowej spod papryki konserwowej
- 50 ml oliwy lub oleju
- cukier i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską zszatkować lub pokroić drobno.
- Paprykę pokroić na kawałki, ogórek na półplasterki. Koperek posiekać drobno. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- W dużej misce wymieszać kapustę, paprykę, ogórka i jeśli lubisz pomidorki koktajlowe. Dodać koperek i ponownie wymieszać.
- Z podanych składników zmiksować winegret. Polać nim sałatkę i ponownie przemieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?