Surówka z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i ogórkiem zielonym

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i ogórkiem zielonym
Autor: Shutterstock.com Surówka z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i ogórkiem zielonym
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta pekińska to popularne warzywo liściaste. Najczęściej wykorzystywana właśnie na surówki i sałatki ze świeżych warzyw. Łagodne, słodkawe liście kapusty pekińskiej potrzebują podkręcenia smaku. Doskonale pasuje do nich papryka konserwowa. Nieodłącznym dodatkiem jest świeży chrupki ogórek. I oczywiście koperek. Polecam do każdego dania surówkę z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i zielonym ogórkiem!

Składniki

Na surówkę z kapusty pekińskiej:

400 g kapusty pekińskiej

100 g papryki konserwowej

1 ogórek szklarniowy

60 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 

2 łyżki koperku posiekanego

Na sos do surówki z kapusty pekińskiej:

50 ml zalewy octowej spod papryki konserwowej

50 ml oliwy lub oleju

cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę pekińską zszatkować lub pokroić drobno. 

Paprykę pokroić na kawałki, ogórek na półplasterki. Koperek posiekać drobno. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. 

W dużej misce wymieszać kapustę, paprykę, ogórka i jeśli lubisz pomidorki koktajlowe. Dodać koperek i ponownie wymieszać. 

Z podanych składników zmiksować winegret. Polać nim sałatkę i ponownie przemieszać. 

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej