Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu i jogurtu
2022-03-23
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta piekińska jest łatwo dostępnym źródłem witamin i soli mineralnych. Jest stosunkowo niedroga i łatwa w obróbce. Dodajcie do niej kilka smacznych warzwyw i cieszcie się chrupką i soczystą sałatką do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu i jogurtu to niezwykle orzeźwiająca sałatka obiadowa. Smacznego!
SKŁADNIKI
- ½ główki młodej kapusty
- ½ pora
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- 1 marchewka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub dobrej jakości oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować. Pora pokroić drobno.
- Papryki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Wymieszać sok z cytryny z olejem, cukrem, solą i pieprzem.
- Przygotowanym sosem polać surówkę. Wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?