Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu i jogurtu

Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu
Autor: Shutterstock.com Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta piekińska jest łatwo dostępnym źródłem witamin i soli mineralnych. Jest stosunkowo niedroga i łatwa w obróbce. Dodajcie do niej kilka smacznych warzwyw i cieszcie się chrupką i soczystą sałatką do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej bez majonezu i jogurtu to niezwykle orzeźwiająca sałatka obiadowa. Smacznego!  

SKŁADNIKI

  • ½ główki młodej kapusty
  • ½ pora
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub dobrej jakości oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować. Pora pokroić drobno. 
  • Papryki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Wymieszać sok z cytryny z olejem, cukrem, solą i pieprzem. 
  • Przygotowanym sosem polać surówkę. Wymieszać.  
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej