Surówka z czerwonej kapusty i marynowanej dyni
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Marynowana dynia to pyszny dodatek do mięs, ale można ją też wykorzystać w sałatkach - np. łącząc z pożywną czerwoną kapustą. Podajemy przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i marynowanej dyni.
SKŁADNIKI
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- średnia marchewka
- garść kiełków słonecznika
- kilka cząstek marynowanej dyni (ok. 10 dag)
- 1/2 małej cebuli
- kilka orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew utrzyj na tarce z największymi oczkami, dynię pokrój w małe słupki. Kapustę poszatkuj.
- Posiekaj orzechy, cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Składniki wymieszaj z kiełkami, sokiem z cytryny i olejem lub oliwą.
- Całość dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Podawaj z razowym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.