Surówka z czerwonej kapusty i marynowanej dyni

Surówka z czerwonej kapusty i marynowanej dyni
Autor: Shutterstock Surówka ma mnóstwo wartości odżywczych. Oprócz warzyw dodajemy wartościowe kiełki, orzechy oraz oliwę
łatwy
20 min
4

Marynowana dynia to pyszny dodatek do mięs, ale można ją też wykorzystać w sałatkach - np. łącząc z pożywną czerwoną kapustą. Podajemy przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i marynowanej dyni.

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • średnia marchewka
  • garść kiełków słonecznika
  • kilka cząstek marynowanej dyni (ok. 10 dag)
  • 1/2 małej cebuli
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew utrzyj na tarce z największymi oczkami, dynię pokrój w małe słupki. Kapustę poszatkuj.
  • Posiekaj orzechy, cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Składniki wymieszaj z kiełkami, sokiem z cytryny i olejem lub oliwą.
  • Całość dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  • Podawaj z razowym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.