Surówka z buraka i białej rzodkwi z majonezem - genialnie prosta, bajecznie smaczna
2022-02-26
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z buraka i białej rzodkwi z majonezem to przepyszna sałatka obiadowa, która pasuje do wszystkiego. Ziemiste smaki buraka i białej rzodkwi daikon połaczone majonezem doskonale się uzupełniają. Surówka jest chrupka i bajecznie smaczna. A do tego genialnie prost w wykonaniu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 400 g buraków, gotowanych lub pieczonych
- 400 g białej rzodkwi daikon
- 4 łyżki (60 ml) majonezu wegańskiego lub tradycyjnego
- 4 łyżki (60 ml) jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki płatków migdałów, prażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki i rzodkiew zetrzeć na cienkie wiórki.
- Warzywa wymieszać.
- Dodać majonez i jogurt. Wymieszać.
- Spróbować. Ewentualnie doprawić solą. Obficie oprószyć pieprzem. Wymieszać.
- Przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?