Surówka z buraka i białej rzodkwi z majonezem - genialnie prosta, bajecznie smaczna

Surówka z buraka i białej rzodkwi z majonezem
Autor: Shutterstock.com Surówka z buraka i białej rzodkwi z majonezem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z buraka i białej rzodkwi z majonezem to przepyszna sałatka obiadowa, która pasuje do wszystkiego. Ziemiste smaki buraka i białej rzodkwi daikon połaczone majonezem doskonale się uzupełniają. Surówka jest chrupka i bajecznie smaczna. A do tego genialnie prost w wykonaniu. Do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 400 g buraków, gotowanych lub pieczonych
  • 400 g białej rzodkwi daikon
  • 4 łyżki (60 ml) majonezu wegańskiego lub tradycyjnego
  • 4 łyżki (60 ml) jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki płatków migdałów, prażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki i rzodkiew zetrzeć na cienkie wiórki. 
  • Warzywa wymieszać. 
  • Dodać majonez i jogurt. Wymieszać.
  • Spróbować. Ewentualnie doprawić solą. Obficie oprószyć pieprzem. Wymieszać.
  • Przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej