Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Buraki ze śmietaną to doskonała jarzynka na ciepło w starym stylu - o kremowej konsystencji i doskonałym smaku podkręconym dodatkiem chrzanu. Polecamy ją, zwłaszcza do duszonych lub pieczonych ciemnych mięs. Dobrze smakuje także z daniami jarskimi, na przykład z kotletami z jajek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag ugotowanych buraków
- 2 dag mąki
- 2 dag masła
- pół opakowania śmietany
- 5 dag chrzanu
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Masło rozpuścić, wymieszać z mąką tworząc zasmażkę. Rozprowadzić ją śmietaną.
- Do śmietanowego sosu włożyć starte buraczki, dodać chrzan, sól, sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliły.
Beszamel - Buraki