Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami i żurawiną
Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami włoskimi i owczym serem to dobry pomysł na lekki lunch lub popołudniową przekąskę. Dodatek cierpkiej i kwaskowatej żurawiny zamienia zwykła sałatkę w wyborne danie. Wypróbujcie przepis na sałatkę i sami oceńcie, jak cudownie kontrastują ze sobą tekstury i smaki tego prostego dania.
Szpinak doskonale smakuje też na surowo - jako składnik sałatek. Należy jednak wybierać do tego celu młode liście lub skorzystać z tzw szpinaku baby, sprzedawanego w supermarketach. Świeży, nieprzetworzony szpinak ma delikatny, neutralny smak, bliski sałacie. Świetnie komponuje się więc z dodatkami o bardziej zdecydowanym smaku - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Pasuję do niego także sery dojrzewające a charakteru dodają chrupiące dodatki takie jak uprażone ziarna lub orzechy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na sałatę:
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie młodych liści szpinaku
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka sera owczego typu hiszpańskiego manchego lub innego dojrzewającego, krowiego - parmezanu, polskiego bursztynu
- Na sos:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli morskiej do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko umyć, pokroić w cienkie plasterki i spryskać sokiem z cytryny.
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
- Do miski wrzucić liście szpinaku, na wierzchu ułożyć jabłka.
- Posypać prażonymi orzechami, żurawiną i pokruszonym serem.
- Z oleju, octu, cukru i soli utrzeć sos i polać sałatę.
- Podawać z pełnoziarnistą bagietką. Dla dorosłych również z kieliszkiem czerwonego wina.