Sałatka z pomidorów, quinoa i ciecierzycy w pieczonych bakłażanach
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na sałatkę z pomidorów, quinoa i ciecierzycy w pieczonych bakłażanach to dobry pomysł na wysokobiałkową, zdrową przekąskę. Choć tytuł wydaje się skomplikowany - sama sałatka jest łatwa do przyrządzenia i niezwykle efektowna. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości bakłażany
- pomidor
- 1/2 szklanki quinoa
- puszka ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na połówki, posól, nakrój miąższ od środka w kratkę i piecz w piekarniku ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wystudź.
- Ciecierzycę odcedź, quinoa ugotuj i ostudź, pomidor pokrój w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
- Z połówek bakłażana wytnij po trochu miąższu ze środka i drobno posiekaj.
- Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przygotowaną sałatkę nałóż do łódeczek z bakłażana.