Sałatka z brokułów z pomidorkami i jarmużem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przepis na pyszną, kolorową sałatkę, którą można podać jako dodatek do obiadu. Sałatka z brokułów z pomidorkami i jarmużem, przyprawiona sosem na bazie francuskiej musztardy to moc witamin.
SKŁADNIKI
- 1/2 brokuła podzielonego na cząstki i ugotowanego na parze (al dente)
- 1/2 pomarańczy
- kilka liści jarmużu pokrojonego i zblanszowanego (podduszonego w małej ilości wody na patelni)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 8 pomidorków koktajlowych
- kawałek białej rzodkwi startej na tarce o dużych oczkach
- SOS:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgotowanego brokuła wrzucić do miski razem ze zblanszowanymi kawałkami jarmużu, dołożyć cząstki pomarańczy, pokrojoną czerwoną cebulę, startą białą rzodkiew i przekrojone pomidorki koktajlowe.
- W miseczce wymieszać składniki sosu: musztardę, majonez, oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem.