RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Szybka sałatka z rukoli, z lekko pikantnym sosem musztardowo-miodowym to doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb, lub do dań obiadowych, którym brakuje wyrazistości. Składa się z dwóch składników i sosu, dlatego robi się ją bardzo szybko.
SKŁADNIKI
- 1 paczka rukoli
- 3-4 łyżki migdałów lub płatków migdałowych
- Sos:
- 3 łyżki musztardy miodowej (ewentualnie można pomieszać musztardę sarepską lub rosyjską z miodem)
- 3 łyżki octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Upraż migdały na blasze posypanej solą. Uważaj, aby migdały się nie przypaliły. Uprażonymi migdałami posyp następnie rukolę. Nie mieszaj.
- Sosu musztardowo-miodowy: wymieszaj musztardę z octem, oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Następnie przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Sos gotowy. Polej nim rukolę z migdałami.