RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli

2017-06-28
RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli
Autor: photos.com RUKOLA z sosem miodowo-musztardowym - przepis na prostą, lekko pikantną sałatkę z rukoli
łatwy
12 min
4

Szybka sałatka z rukoli, z lekko pikantnym sosem musztardowo-miodowym to doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb, lub do dań obiadowych, którym brakuje wyrazistości. Składa się z dwóch składników i sosu, dlatego robi się ją bardzo szybko.

Składniki

1 paczka rukoli

3-4 łyżki migdałów lub płatków migdałowych

Sos:

3 łyżki musztardy miodowej (ewentualnie można pomieszać musztardę sarepską lub rosyjską z miodem)

3 łyżki octu winnego

3 ząbki czosnku

6 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Upraż migdały na blasze posypanej solą. Uważaj, aby migdały się nie przypaliły. Uprażonymi migdałami posyp następnie rukolę. Nie mieszaj.

Sosu musztardowo-miodowy: wymieszaj musztardę z octem, oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Następnie przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Sos gotowy. Polej nim rukolę z migdałami.