Prosta sałatka ze szpinakiem: kolorowa i zdrowa
2021-05-11
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosta sałatka ze szpinakiem to doskonały dodatek do obiadu albo dań z grilla. Młody szpinak jest tak delikatny i kruchy jak sałata, ale ma nieco bardziej wyrazisty smak. Z powodzeniem można go jeść na surowo.
SKŁADNIKI
- 50 g świeżego szpinaku baby
- 200 g małych pomidorków, np. koktajlowych
- 20 czarnych oliwek
- 2 łyżki pestek dyni/nasion słonecznika/uprażonych orzeszków
- 1 mała czerwona cebula sól i pieprz do smaku
- Na sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć, osuszyć na sitku - można też kupić już czysty szpinak baby w paczkach.
- Na suchej patelni podprażyć pestki lub orzeszki, odstawić do ostygnięcia.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki.
- Czerwoną cebulę obrać, a następnie pokroić na cienkie piórka.
- Przygotować sos do sałatki: wszystkie składniki wlać i wsypać do małego słoiczka, zakręcić go i potrząsać, aż powstanie jednolita emulsja.
- Do miski wrzucić osuszony szpinak, pokrojone pomidorki, oliwki, cebulę oraz podsmażone i ostudzone ziarna lub orzeszki. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać i polać wcześniej przygotowanym sosem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?