Prosta sałatka ze szpinakiem: kolorowa i zdrowa

Prosta sałatka ze szpinakiem: kolorowa i zdrowa
Autor: Shutterstock Prosta sałatka ze szpinakiem może być wzbogacona dodatkiem innych warzyw: ogórków, papryki
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosta sałatka ze szpinakiem to doskonały dodatek do obiadu albo dań z grilla. Młody szpinak jest tak delikatny i kruchy jak sałata, ale ma nieco bardziej wyrazisty smak. Z powodzeniem można go jeść na surowo.

SKŁADNIKI

  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 200 g małych pomidorków, np. koktajlowych
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 łyżki pestek dyni/nasion słonecznika/uprażonych orzeszków
  • 1 mała czerwona cebula sól i pieprz do smaku
  • Na sos do sałatki:
  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyć, osuszyć na sitku - można też kupić już czysty szpinak baby w paczkach.
  • Na suchej patelni podprażyć pestki lub orzeszki, odstawić do ostygnięcia.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki.
  • Czerwoną cebulę obrać, a następnie pokroić na cienkie piórka.
  • Przygotować sos do sałatki: wszystkie składniki wlać i wsypać do małego słoiczka, zakręcić go i potrząsać, aż powstanie jednolita emulsja.
  • Do miski wrzucić osuszony szpinak, pokrojone pomidorki, oliwki, cebulę oraz podsmażone i ostudzone ziarna lub orzeszki. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać i polać wcześniej przygotowanym sosem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej