Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem to danie idealne na letnie popołudnie. Sałatkę z pomidorem i bakłażanem można podać do pieczonych, jak i grillowanych mięs. Bakłażana najlepiej upiec dzień wcześniej, to uprości przygotowania.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy
 - 600 g pomidorów
 - 1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach
 - 1 czerwona cebula
 - 4 łyżki oliwy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżki wody
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze.
 - Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana.
 - Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia.
 - Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy.
 - Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.
 - Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać.
 - Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana.
 - Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać.
 - Podawać od razu.