Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem to danie idealne na letnie popołudnie. Sałatkę z pomidorem i bakłażanem można podać do pieczonych, jak i grillowanych mięs. Bakłażana najlepiej upiec dzień wcześniej, to uprości przygotowania.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 600 g pomidorów
- 1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze.
- Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana.
- Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia.
- Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy.
- Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.
- Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać.
- Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana.
- Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać.
- Podawać od razu.