Oryginalna surówka z botwiny - pyszna i zdrowa!

Oryginalna surówka z botwiny - pyszna i zdrowa!
Autor: Shutterstock Młode liście buraczków nadają się nie tylko na zupę, ale także na surówkę.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z botwinki jest  oryginalna, pięknie prezentuje się na talerzu i jest  bardzo zdrowa. Młode liście buraków możemy bowiem jeść na surowo, podobnie jak malutkie buraczki. Taką surówkę łatwo jest  przygotowywać zwłaszcza posiadaczom grządek z buraczkami. Zamiast po raz kolejny gotować botwinkę, przyrządzać chłodnik (wszystko może się znudzić) albo wyrzucać na kompost przerwane buraczki, możemy z młodych liści i korzeni przygotować przepyszną surówkę. Na surówkę nadaje się również botwinka ze straganów - trzeba jednak wybrać pęczki jak najmłodszych i jak najmniejszych buraczków.

SKŁADNIKI

  • 2-3 pęczki bardzo młodej  botwinki
  • jeden ogórek wąż
  • 1/2 pęczka cebuli dymki (szczypiorek wraz z cebulkami)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście botwinki umyj i osusz w wirówce do sałaty. Małe buraczki oskrob i przekrój na ćwiartki.
  • Przygotuj sos winegret.
  • Ogórka pokrój w półplasterki.
  • Cebulki dymki pokrój w półplasterki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj
  • Warzywa wymieszaj z listkami botwinki i buraczkami, zalej winegretem i wymieszaj.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej