Oryginalna surówka z botwiny - pyszna i zdrowa!
2021-05-18
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z botwinki jest oryginalna, pięknie prezentuje się na talerzu i jest bardzo zdrowa. Młode liście buraków możemy bowiem jeść na surowo, podobnie jak malutkie buraczki. Taką surówkę łatwo jest przygotowywać zwłaszcza posiadaczom grządek z buraczkami. Zamiast po raz kolejny gotować botwinkę, przyrządzać chłodnik (wszystko może się znudzić) albo wyrzucać na kompost przerwane buraczki, możemy z młodych liści i korzeni przygotować przepyszną surówkę. Na surówkę nadaje się również botwinka ze straganów - trzeba jednak wybrać pęczki jak najmłodszych i jak najmniejszych buraczków.
SKŁADNIKI
- 2-3 pęczki bardzo młodej botwinki
- jeden ogórek wąż
- 1/2 pęczka cebuli dymki (szczypiorek wraz z cebulkami)
- 1/2 pęczka koperku
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście botwinki umyj i osusz w wirówce do sałaty. Małe buraczki oskrob i przekrój na ćwiartki.
- Przygotuj sos winegret.
- Ogórka pokrój w półplasterki.
- Cebulki dymki pokrój w półplasterki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj
- Warzywa wymieszaj z listkami botwinki i buraczkami, zalej winegretem i wymieszaj.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?