Marynowana kapusta na szybko - super chrupka surówka z kapusty do wszystkiego
2021-04-24
łatwy
30 min
16
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marynowana kapusta na szybko to najłatwiejszy i najszybszy sposób na pyszną surówkę kapuścianą o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy raz na jakiś czas poszatkować kapustę z papryką. Zalać specjalną marynatą i wstawić do lodówki. Taka surówka przez 7 do 10 dni jest do waszej dyspozycji. Kwaśno-słodka surówka z kapusty marynowanej pasuje do wszystkiego!
SKŁADNIKI
- Na marynowaną surówkę z kapusty:
- 1 średnia kapusta
- 1 łyżeczka pierzu ziarnistego
- 2-3 łyżki świeżej lub suszonej natki pietruszki
- Na marynatę do surówki kapuścianej:
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić drobno lub zszatkować lub pociąć na mandolinie (też rodzaj szatkownicy).
- Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużych słoików. Dość luźno. Nie upychać. Na wierzchu położyć ziarenka pieprzu i dodać natkę pietruszki.
- Składniki na marynatę zagotować. Gorącą marynatą zalać kapustę. Otwarte słoiki odstawić do ostygnięcia. Następnie szczelnie zamknąć słoiki i wstawić do lodówki.
- Surówka jest już doskonała po upływie 24 godzin. Można ją przechowywać od 7 do 10 dni w lodówce. I jeść ile się chce, kiedy się zechce i jak się zechce! Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?