Marynowana kapusta na szybko - super chrupka surówka z kapusty do wszystkiego

Marynowana kapusta na szybko - super chrupka surówka z kapusty do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Marynowana kapusta do gotowa surówka obiadowa
łatwy
30 min
16

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marynowana kapusta na szybko to najłatwiejszy i najszybszy sposób na pyszną surówkę kapuścianą o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy raz na jakiś czas poszatkować kapustę z papryką. Zalać specjalną marynatą i wstawić do lodówki. Taka surówka przez 7 do 10 dni jest do waszej dyspozycji. Kwaśno-słodka surówka z kapusty marynowanej pasuje do wszystkiego! 

Składniki

Na marynowaną surówkę z kapusty:

1 średnia kapusta

1 łyżeczka pierzu ziarnistego

2-3 łyżki świeżej lub suszonej natki pietruszki

Na marynatę do surówki kapuścianej:

3/4 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka octu

3/4 szklanki cukru

4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę pokroić drobno lub zszatkować lub pociąć na mandolinie (też rodzaj szatkownicy). 

Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużych słoików. Dość luźno. Nie upychać. Na wierzchu położyć ziarenka pieprzu i dodać natkę pietruszki.

Składniki na marynatę zagotować. Gorącą marynatą zalać kapustę. Otwarte słoiki odstawić do ostygnięcia. Następnie szczelnie zamknąć słoiki i wstawić do lodówki.

Surówka jest już doskonała po upływie 24 godzin. Można ją przechowywać od 7 do 10 dni w lodówce. I jeść ile się chce, kiedy się zechce i jak się zechce! Smacznego! 

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej