Marynowana kapusta na szybko - super chrupka surówka z kapusty do wszystkiego

Marynowana kapusta na szybko - super chrupka surówka z kapusty do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Marynowana kapusta do gotowa surówka obiadowa
łatwy
30 min
16

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marynowana kapusta na szybko to najłatwiejszy i najszybszy sposób na pyszną surówkę kapuścianą o każdej porze dnia i nocy. Wystarczy raz na jakiś czas poszatkować kapustę z papryką. Zalać specjalną marynatą i wstawić do lodówki. Taka surówka przez 7 do 10 dni jest do waszej dyspozycji. Kwaśno-słodka surówka z kapusty marynowanej pasuje do wszystkiego! 

SKŁADNIKI

  • Na marynowaną surówkę z kapusty:
  • 1 średnia kapusta
  • 1 łyżeczka pierzu ziarnistego
  • 2-3 łyżki świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • Na marynatę do surówki kapuścianej:
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić drobno lub zszatkować lub pociąć na mandolinie (też rodzaj szatkownicy). 
  • Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużych słoików. Dość luźno. Nie upychać. Na wierzchu położyć ziarenka pieprzu i dodać natkę pietruszki.
  • Składniki na marynatę zagotować. Gorącą marynatą zalać kapustę. Otwarte słoiki odstawić do ostygnięcia. Następnie szczelnie zamknąć słoiki i wstawić do lodówki.
  • Surówka jest już doskonała po upływie 24 godzin. Można ją przechowywać od 7 do 10 dni w lodówce. I jeść ile się chce, kiedy się zechce i jak się zechce! Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej