Marchewka po angielsku - delikatna i aksamitna
2021-11-15
łatwy
20 min
4
Marchewka po angielsku to danie, które przygotujesz z łatwością. Dzięki dodatkowi masła marchewka ma aksamitną konsystencję i bardzo delikatny smak. Poznajcie prosty przepis na pyszną jarzynkę na ciepło do obiadu - marchewkę po angielsku
SKŁADNIKI
- 10 średnich marchewek
- 2 łyżki masła
- 3/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut - pilnując, by były al dente a nie rozgotowane.
- Odcedzić i lekko wystudzić. Pokroić w cienkie półplasterki.
- W garnuszku rozgrzać masło i poddusić na nim marchewki - aż będą dokładnie obtoczone masłem i dogotowane. Powinno to trwać ok. 5 minut.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?