Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Surówka z kapusty i ogórka jest chrupka i bardzo smaczna. Dodatek koperku nadaje jej niezrównanej świeżości. Do tego kwaskowy dressing ze zdrowym octem jabłkowym. Surówka ze świeżej kapusty i ogórka idealnie pasuje do smażonych i pieczonych dań. Odżywcza i zdrowa sałatka kapuściana zaostrza apetyt i świetnie smakuje!
Zobacz, jak zrobić najłatwiejszą SURÓWKĘ z kiszonej kapusty:
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty świeżej
- 1 ogórek wężowy (lub 2 krótkie szklarniowe)
- 1 pęczek kopru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprz czarnego, mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście i wyciąć głąb.
- Kapustę zszatkować lub bardzo drobno posiekać.
- Zszatkowaną kapustę przełożyć do miski i posypać cukrem. Wymieszać i lekko wygnieść rękami, odstawić na 10 minut.
- Ogórek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Koperek drobno posiekać. Łodyżki kopru posiekać oddzielnie i zachować.
- W moździerzu utłuc lub małym malakserze zmiksować łodyżki kopru z solą i pieprzem na pastę. Do koperkowej paty dodać olej i ocet, wymieszać na jednorodny zielony sos.
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do innej salaterki.
- Do kapusty dodać pokrojony ogórek, posiekany koperek i przygotowany sos, wymieszać. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki, aby kapusta przeniknęła smakami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?