Do surówki z marchewki nie dodaję jabłka. Zamieniłam je na ten owoc
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówki z marchewki to pyszne i łatwe dodatki do obiadu. Wciąż powstają nowe przepisy, a do zacnego grona właśnie dołączyła ta receptura. Chrupiąca surówka przygotowana według tego przepisu nie zawiera jabłka. Zamiast niego wykorzystuje się inny owoc. Poznajcie przepis na surówkę z marchewki z gruszką i przekonajcie się sami, jak świetnie smakuje.
Co można dodać do surówki z marchewki?
Przepisów na pyszne domowe surówki z marchewki nie brakuje. Oprócz takich składników jak jabłko, rodzynki czy cebula, można wzbogacić ją zupełnie innym dodatkiem. W tym przepisie marchewka idealnie łączy się ze słodką gruszką. To przepyszny duet podkręcony delikatnym sosem.
Dodatkową zaletą tej smakowitej surówki marchewkowej jest to, że główne składniki wyróżniają się wysoką zawartością substancji prozdrowotnych. Marchew i gruszka są bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.
Z czego więc zrobić pyszną i zdrową surówkę do obiadu? Lista składników jest krótka i obejmuje proste i tanie produkty. Są dostępne w sklepach przez cały rok.
- marchewki
- gruszka
- składniki do sosu – oliwa z oliwek, sok z cytryny, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić surówkę z marchewki z gruszką?
Przepis na wyśmienitą surówkę marchewkową z dodatkiem gruszki jest prosty i błyskawiczny. Zanim jednak miseczka pysznej domowej surówki wyląduje na stole, warto schłodzić ją w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Jak przygotować doskonałą surówkę z marchewki i gruszki? Przepis jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 2. krok – obranie i starcie na tarce marchewek i gruszki
- 3. krok – wymieszanie składników z sosem
- 4. krok – schłodzenie surówki z marchewek i gruszki w lodówce
Jak podawać surówkę z marchewki i gruszki?
Pyszna domowa surówka, w której zamiast jabłka jedną z głównych ról gra gruszka, to uniwersalny dodatek do każdego obiadu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi jak kotlety, gulasze czy placki ziemniaczane. Pasuje też do wegetariańskich i wegańskich przysmaków. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie tak szybkie, można ją robić przez cały rok. Surówka z marchewki podkręcona gruszką smakuje zawsze.
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 1 gruszka
sos:- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem.
- Obrane marchewki i gruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać jako dodatek do dań głównych mięsnych i wegetariańskich.