Czerwona kapusta z winogronami - po prostu pycha!
2021-10-01
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona kapusta z winogronami to idealny obiadowy dodatek do pieczonej wieprzowiny - warto ją przygotować szczególnie jesienią, gdy kapusta jest soczysta, a winogrona niedrogie i łatwo dostępne.
SKŁADNIKI
- niewielka główka czerwonej kapusty (ok. 70 dag)
- 25 dag winogron bezpestkowych
- 3 dag masła
- czerwone wytrawne wino
- sok z cytryny
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać masło i skropić winem.
- Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając.
- Pod koniec duszenia dodać winogrona i dusić ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?