Czerwona kapusta z winogronami - po prostu pycha!

Czerwona kapusta z winogronami - po prostu pycha!
Autor: Shutterstock Czerwona kapusta duszona z odrobiną wina i winogronami to świetny dodatek do pieczonych mięs
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona kapusta z winogronami to idealny obiadowy dodatek do pieczonej wieprzowiny - warto ją przygotować szczególnie jesienią, gdy kapusta jest soczysta, a winogrona niedrogie i łatwo dostępne.

SKŁADNIKI

  • niewielka główka czerwonej kapusty (ok. 70 dag)
  • 25 dag winogron bezpestkowych
  • 3 dag masła
  • czerwone wytrawne wino
  • sok z cytryny
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać masło i skropić winem.
  • Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając.
  • Pod koniec duszenia dodać winogrona i dusić ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej