Chrupiąca surówka z kapusty i ogórka - odświeżająca i niskokaloryczna

Chrupiąca surówka z kapusty i ogórka - odświeżająca i niskokaloryczna
Autor: Shutterstock Młoda kapusta o słodkim smaku, chrupiące ogórki i koper - czego trzeba więcej, by  powstała pyszna surówka?
łatwy
15 min
4

Surówka z kapusty i ogórka jest niesłychanie prosta, delikatna a jednocześnie chrupiąca. Warto ją przygotować z naprawdę młodej kapusty, o delikatnych liściach i orzeźwiającym smaku. Doskonały dodatek do obiadu, a także do dań z grilla.

SKŁADNIKI

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 duży ogórek
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • mały pęczek koperku
  • duża szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować dodać do niej sól i cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans, żeby nieco zmiękła.
  • Nadmiar soku, o ile się pojawi odlać.
  • Dodać ogórka pokrojonego w półplasterki, doprawić do smaku pieprzem, posypać posiekanym koperkiem.
  • Wymieszać z jogurtem i podawać.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej