Chrupiąca sałatka bez majonezu: przepis podpatrzony w restauracji
Dieta niskokaloryczna
Prosta, szybka i oryginalna sałatka. Przepis wypatrzyłam kilka lat temu w restauracji, od tego czasu robiałam ją wiele razy z różnych okazji. Chrupiące składniki w połączeniu z soczystymi warzywami i obłednym sosem to prawdziwy sztos. Zróbcie koniecznie i cieszcie się smakiem chrupkiej sałatki!
Połączenie chrupkich kawałeczków boczku oraz pszennych grzanek z pomidorkami koktajlowymi i porwanymi liśćmi sałaty jest absolutnie genialne. Gdy pierwszy raz spróbowałam tej sałatki w wytwornej warszawskiej restauracji oniemiałam. Przecież to takie proste! Dlaczego ja na to nie wpadłam! Do tego ta pyszna sałatka jest niedroga i łatwa w przygotowaniu. A znika ze stołu w pierwszej kolejności!
Który boczek pasuje do sałatki na chrupko?
Aby uzyskać chrupiący boczek najlepiej wybrać wędzony boczek surowy. Również bekon pasuje do tej sałatki, a także inne sezonowe wędzonki. Szukajcie dobrych wyrobów wędliniarskich, pozbawionych wody i zbędnych dodatków.
Z jakiego pieczywa zrobić grzanki do sałatki?
Grzanki do sałatki to kluczowa sprawa. Najlepsza jest pszenna bułka. Może być także pełnoziarnista. Bułkę pokrojoną w kostkę zawsze smażymy na gorącym tłuszczu, pozwalając się jej ładnie przyrumienić. Grzanki można również przygotować w piekarniku. Wystarczy je pokryć mieszaniną oleju i przypraw, rozłożyć w jednej warstwie na blasze i zapiekać w temperaturze 200°C, aż się zezłocą.
Jaką sałatę wybrać do chrupiącej sałatki?
Najlepiej wybrać sałatę o soczystych lecz trwałych liściach. Musi przecież wytrzymać kontakt z twardymi i chrupiącymi składnikami. Jeśli chcecie bardziej łagodny smak wybierzcie sałatę lodową lub kapustę pekińską. Sałatka świetnie prezentuje się przygotowana z purpurowej odmiany chińskiej kapustki. Zimą chrupką sałatkę przygotowuję z sałaty rzymskiej, endywii lub blanszowanego jarmużu.
Jakie pomidory będą najlepsze do sałatki?
Do chrupiącej sałatki najlepiej smakują pomidorki koktajlowe, czy winogronowe. Wybierajcie słodkie odmiany z mniejszą ilością soków. Mogą to być także pomidory mięsiste: sakiewkowe, bawole serce lub rzymskie.
SKŁADNIKI
- Na chrupiącą sałatkę:
- 8 plastrów wędzonego boczkusurowego
- 1 duża sałata rzymska lub lodowa
- 250 g pomidorków winogronowych pokrojonych na pół
- 1 szklanka pszennej bułki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka stopionego masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Na kremowy sos bez majonezu:
- ¾ szklanka śmietany 18%
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek świeżego, przeciśniętego przez praskę
- ½ łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczka czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania chrupiącego boczku i grzanek.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę do pieczenia z brzegiem folią i umieść druciany ruszt do pieczenia na blasze do pieczenia. Rozłóż boczek równomiernie na przygotowanej blasze i piecz przez 15-18 minut lub do momentu, aż bekon będzie chrupiący i przyrumieniony.
- W misce wymieszaj olej wymieszaj ze stopionym masłem. Dodaj pokrojoną w kostkę bułkę. Wymieszaj. Bułkę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut. Lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Podczas pieczenia boczku i grzanek wymieszaj mleko i sok z cytryny, odstaw na 5 minut. Wymieszaj śmietanę, czosnek, bazylię, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Do śmietany dodawaj porcjami mleko zakwaszone cytryną, aby rozcieńczyć nieco sos.
- Sałatę dobrze umyj i osusz, a następnie pokrój na kawałki wielkości kęsa. Pomidorki przekrój na pół. Upieczony boczek również pokrój na małe kawałki.
- Wymieszaj razem sałatę, pomidory, boczek i ½ szklanki przygotowanego sosu. Przełóż sałatkę do salaterki.
- Na koniec posyp sałatkę grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę podawaj od razu z dodatkowym dressingiem.