Chrupiąca przystawka do obiadu: surówka z kapusty włoskiej z nieoczywistymi dodatkami
2022-06-23
łatwy
15 min
3
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przeważnie do surówek i sałatek wybieramy kapustę pekińską, białą lub kiszoną. Tymczasem kapusta włoska ma również potencjał na pyszną przystawkę.
SKŁADNIKI
- pół główki kapusty włoskiej
- kilka listków rukoli (opcjonalnie)
- 5–6 ogóreczków konserwowych
- garść groszku konserwowego
- cebula czerwona
- pomidor
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina kopru
- przyprawy: sól, cukier, ostra papryka (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Osączyć groszek oraz ogórki konserwowe.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Pomidora pokroić w ósemki, ogórki w grube korki, cebulę w piórka.
- Zmieszać warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ostrą papryką (opcjonalnie).
- Z oleju, soku z cytryny i śmietany przygotować dresing.
- Połączyć warzywa z dresingiem. Całość ozdobić koperkiem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?