Chrupiąca przystawka do obiadu: surówka z kapusty włoskiej ­ z nieoczywistymi dodatkami

2022-06-23
Surówka z kapustą włoską
Autor: Shutterstock Surówka z kapustą włoską jest równie dobra jak z kapustą białą czy pekińską
łatwy
15 min
3

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przeważnie do surówek i sałatek wybieramy kapustę pekińską, białą lub kiszoną. Tymczasem kapusta włoska ma również potencjał na pyszną przystawkę.

SKŁADNIKI

  • pół główki kapusty włoskiej
  • kilka listków rukoli (opcjonalnie)
  • 5–6 ogóreczków konserwowych
  • garść groszku konserwowego
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina kopru
  • przyprawy: sól, cukier, ostra papryka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Osączyć groszek oraz ogórki konserwowe.
  • Kapustę drobno poszatkować.
  • Pomidora pokroić w ósemki, ogórki w grube korki, cebulę w piórka.
  • Zmieszać warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ostrą papryką (opcjonalnie).
  • Z oleju, soku z cytryny i śmietany przygotować dresing.
  • Połączyć warzywa z dresingiem. Całość ozdobić koperkiem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?