Błyskawiczna sałatka z ogórków do obiadu - prosty przepis na oszukane pikle ogórkowe
2022-06-11
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lubicie ogórki tak jak ja, ale znudziła wam się już mizeria i małosolne? To może zasmakuje wam błyskawiczna sałatka z ogórków - idealna do obiadu. Ma ciekawy smak - trochę jak pikle, trochę jak małosolne. Zaleta - można ją przygotować dzień wcześniej, a do obiadu wyjąć z lodówki.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 200 ml wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru/erytrolu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki poszatkować w plasterki, a cebulę w piórka.
- Pokrojone warzywa posolić, wymieszać i wyłożyć na durszlak umieszczony na misce lub garnku. Przykryć i odstawić na minimum 30 minut, by warzywa puściły sok.
- Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć i przełożyć do naczynia z pokrywką - może to być słoik lub pudełko do przechowywania żywności.
- Sok, który wyciekł z warzyw połączyć z octem, erytrolem/cukrem oraz pieprzem i wlać do naczynia z ogórkami uzupełniając płyn do pełna przegotowaną zimną wodą. Tak przygotowane ogórki można podawać już tego samego dnia, a jeszcze lepsze są na następny dzień.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?