Błyskawiczna sałatka z ogórków do obiadu - prosty przepis na oszukane pikle ogórkowe

Błyskawiczna sałatka z ogórków do obiadu - prosty przepis na oszukane pikle ogórkowe
Autor: Shutterstock Ogórki w plasterkach i cebula to dwa kluczowe składniki tej sałatki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lubicie ogórki tak jak ja, ale znudziła wam się już mizeria i małosolne? To może zasmakuje wam błyskawiczna sałatka z ogórków - idealna do obiadu. Ma ciekawy smak - trochę jak pikle, trochę jak małosolne. Zaleta - można ją przygotować dzień wcześniej, a do obiadu wyjąć z lodówki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru/erytrolu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki poszatkować w plasterki, a cebulę w piórka.
  • Pokrojone warzywa posolić, wymieszać i wyłożyć na durszlak umieszczony na misce lub garnku. Przykryć i odstawić na minimum 30 minut, by warzywa puściły sok.
  • Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć i przełożyć do naczynia z pokrywką - może to być słoik lub pudełko do przechowywania żywności.
  • Sok, który wyciekł z warzyw połączyć z octem, erytrolem/cukrem oraz pieprzem i wlać do naczynia z ogórkami uzupełniając płyn do pełna przegotowaną zimną wodą. Tak przygotowane ogórki można podawać już tego samego dnia, a jeszcze lepsze są na następny dzień.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej