Sałatka ziemniaczana z rybą wędzoną - samo zdrowie, które nie zruinuje ci budżetu!

łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatkę ziemniaczaną z wędzoną rybą możesz przygotować w wersji bardziej wykwintnej - z wędzonym łososiem, albo w wariancie budżetowym - z wędzonym pstrągiem czy wędzoną makrelą. W każdej odsłonie sałatka smakuje nieco inaczej, ale zawsze doskonale.

SKŁADNIKI

  • 300 g wędzonej ryby
  • 10 małych ziemniaków
  • 10 korniszonów
  • 1 cebula
  • małe opakowanie sałaty - mieszanki sałat, roszponki czy pokrojona na kawałki połówka sałaty lodowej
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół cytryny
  • posiekana zielenina - szczypiorek, koperek lub natka pietruszki - zależnie od upodobań i dostępności

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skórki.
  • Na dnie miski rozłożyć sałatę, posypać ja drobno pokrojoną cebulą i korniszonami pokrojonymi w plasterki.
  • Dodać ziemniaki pokrojone na ćwiartki i rozdrobnioną rybę.
  • Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos, polać nim sałatkę i lekko wymieszać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej