Sałatka ziemniaczana z rybą wędzoną - samo zdrowie, które nie zruinuje ci budżetu!
2021-09-24
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatkę ziemniaczaną z wędzoną rybą możesz przygotować w wersji bardziej wykwintnej - z wędzonym łososiem, albo w wariancie budżetowym - z wędzonym pstrągiem czy wędzoną makrelą. W każdej odsłonie sałatka smakuje nieco inaczej, ale zawsze doskonale.
SKŁADNIKI
- 300 g wędzonej ryby
- 10 małych ziemniaków
- 10 korniszonów
- 1 cebula
- małe opakowanie sałaty - mieszanki sałat, roszponki czy pokrojona na kawałki połówka sałaty lodowej
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- pół cytryny
- posiekana zielenina - szczypiorek, koperek lub natka pietruszki - zależnie od upodobań i dostępności
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skórki.
- Na dnie miski rozłożyć sałatę, posypać ja drobno pokrojoną cebulą i korniszonami pokrojonymi w plasterki.
- Dodać ziemniaki pokrojone na ćwiartki i rozdrobnioną rybę.
- Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos, polać nim sałatkę i lekko wymieszać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?