Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami - sycąca i smakowita sałatka rybna

2021-05-21
Sałatka z ryby i ryżu z pomidorami
Autor: Shutterstock Sałatka z ryby i ryżu z pomidorami świetnie sprawdzi się jako posiłek lunchowy.
łatwy
25 min
4

Ta sałatka to znakomity posiłek w ciągu dnia - jest lekka, ale pożywna. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, porcję węglowodanów i niezłą dawkę witamin i minerałów. Smakuje na ciepło i na zimno. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • ok 250 g ugotowanej ryby
  • 3 pomidory
  • 100 g ryżu
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki rodzynek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować na sypko, dokładnie przepłukać w zimnej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
  • Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić, aby zmiękły.
  • Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
  • Gdy ryż ostygnie wymieszać go z rybą, pomidorami i odsączonymi rodzynkami.
  • Skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?