Sałatka nicejska: przepis na sałatkę z południa Francji

2021-03-29
Sałatka nicejska
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka nicejska to samo zdrowie - kompyzja zdrowych białek z ryby i jaj z dużą ilością zdrowych warzyw.
łatwy
30 min
4

Sałatka nicejska to jedno z popularnych dań kuchni francuskiej, które zrobiło międzynarodową karierę. Sałatka nicejska to kompozycja warzyw, gotowanych na twardo jajek i ryb - tuńczyka i anchois. Dodatek oliwy i oliwek sprawia, że jest jeszcze zdrowsza!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg gotowanych ziemniaków
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 3 jajka
  • 4 pomidory
  • puszka tuńczyka
  • 5 filetów anchois
  • 2 łyżki oliwek
  • tymianek, trybula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 9 łyżek oliwy
  • łyżeczka gładkiej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokrój w plastry, a jajka ugotowane na twardo i pomidory na ćwiartki.
  • Fasolkę ugotuj do miękkości.
  • Musztardę połącz z octem, solą i pieprzem. Dolewaj oliwę, mieszając.
  • Wszystkie składniki wyłóż na półmisek, wymieszaj.
  • Sałatkę polej sosem.