Sałatka nicejska: przepis na sałatkę z południa Francji
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka nicejska to jedno z popularnych dań kuchni francuskiej, które zrobiło międzynarodową karierę. Sałatka nicejska to kompozycja warzyw, gotowanych na twardo jajek i ryb - tuńczyka i anchois. Dodatek oliwy i oliwek sprawia, że jest jeszcze zdrowsza!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg gotowanych ziemniaków
- 30 dag fasolki szparagowej
- 3 jajka
- 4 pomidory
- puszka tuńczyka
- 5 filetów anchois
- 2 łyżki oliwek
- tymianek, trybula
- 3 łyżki octu winnego
- 9 łyżek oliwy
- łyżeczka gładkiej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokrój w plastry, a jajka ugotowane na twardo i pomidory na ćwiartki.
- Fasolkę ugotuj do miękkości.
- Musztardę połącz z octem, solą i pieprzem. Dolewaj oliwę, mieszając.
- Wszystkie składniki wyłóż na półmisek, wymieszaj.
- Sałatkę polej sosem.