Sałatka lwowska wg Magdy Gessler. Charakterny ukraiński przysmak z buraków, śledzi i nie tylko
Dieta niskokaloryczna
Sałatka lwowska to wyjątkowy przysmak. Danie jest połączeniem filetów śledziowych, gotowanych i świeżych warzyw, marynowanych grzybów i ogórków kiszonych. Przepis na tę oryginalną sałatkę dopiero co udostępniła Magda Gessler, a już stał się prawdziwym hitem internetu.
Jak zrobić sałatkę lwowską Magdy Gessler?
Przyrządzenie sałatki lwowskiej autorstwa znanej restauratorki rozpoczyna się od ugotowania nieobranych warzyw – buraków, ziemniaków, marchewek i selera. Obie się je już po ugotowaniu i ostygnięciu, a następnie kroi w kostkę. Surowe składniki, czyli jabłka i ogórki kiszone, również należy pokroić w kostkę. Z kolei cebulę i marynowane grzyby trzeba drobno posiekać. Do sałatki dodaje się również pokrojone w paski śledzie w oleju. Sekretem sałatki lwowskiej jest sos, który robi się na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem ostrej musztardy oraz przypraw. Sos idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami, tworząc pyszną lwowską sałatkę.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 8 filetów śledziowych w oleju
- 8 buraków
- 8 ogórków kiszonych
- 4 ziemniaki
- 4 jabłka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 50 g marynowanych grzybków
- 50 g kaparów
- 1 pęczek szczypioru
- sok z cytryny
- 2 łyżki ostrej musztardy
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, ziemniaki, marchew i seler ugotować do miękkości. Obrać i pokroić w kostkę.
- Śledzie pokroić w paski.
- Jabłka i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Cebulę, marynowane grzyby i szczypior posiekać. Do dużej miski przełożyć buraki, marchew, seler, jabłka, ogórki kiszone, cebulę i marynowane grzyby.
- Przemieszać i dodać ziemniaki i śledzie. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Śmietanę wymieszać z musztardą i doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorem.