Sałatka lwowska wg Magdy Gessler. Charakterny ukraiński przysmak z buraków, śledzi i nie tylko

Sałatka lwowska wg Magdy Gessler. Charakterny ukraiński przysmak z buraków, śledzi i nie tylko
Autor: Shutterstock Sałatka lwowska Magdy Gessler to udana kompozycja smaków
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Sałatka lwowska to wyjątkowy przysmak. Danie jest połączeniem filetów śledziowych, gotowanych i świeżych warzyw, marynowanych grzybów i ogórków kiszonych. Przepis na tę oryginalną sałatkę dopiero co udostępniła Magda Gessler, a już stał się prawdziwym hitem internetu.

Jak zrobić sałatkę lwowską Magdy Gessler?

 Przyrządzenie sałatki lwowskiej autorstwa znanej restauratorki rozpoczyna się od ugotowania nieobranych warzyw – buraków, ziemniaków, marchewek i selera. Obie się je już po ugotowaniu i ostygnięciu, a następnie kroi w kostkę. Surowe składniki, czyli jabłka i ogórki kiszone, również należy pokroić w kostkę. Z kolei cebulę i marynowane grzyby trzeba drobno posiekać. Do sałatki dodaje się również pokrojone w paski śledzie w oleju. Sekretem sałatki lwowskiej jest sos, który robi się na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem ostrej musztardy oraz przypraw. Sos idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami, tworząc pyszną lwowską sałatkę.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 8 buraków
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 ziemniaki
  • 4 jabłka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 50 g marynowanych grzybków
  • 50 g kaparów
  • 1 pęczek szczypioru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, ziemniaki, marchew i seler ugotować do miękkości. Obrać i pokroić w kostkę.
  • Śledzie pokroić w paski.
  • Jabłka i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Cebulę, marynowane grzyby i szczypior posiekać. Do dużej miski przełożyć buraki, marchew, seler, jabłka, ogórki kiszone, cebulę i marynowane grzyby.
  • Przemieszać i dodać ziemniaki i śledzie. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą i doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorem.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej