Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem - efektowna i pyszna

Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem - efektowna i pyszna
Autor: Shutterstock Sałatka ryżowa z tuńczykiem to zdrowe, niezbyt kosztowne danie - idealne na co dzień i od święta.
łatwy
20 min
4

Ta sałatka ryżowa z tuńczykiem jest  bardzo prosta do przygotowania, ale bardzo pyszna i efektownie prezentująca się na stole. Jest  też niezbyt droga, a wszystkie składniki powszechnie dostępne.

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

 

SKŁADNIKI

  • 10 dag suchego ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół czerwonej  papryki
  • pół żółtej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 10 oliwek
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
  • sok z cytryny, sól, pieprz i oliwa - na sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować, odsączyć i wystudzić
  • Tuńczyka odsączyć z sosu  i rozdrobnić
  • Oba rodzaje papryki pokroić w cienkie paski.
  • Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki.
  • Oliwki pokroić na plasterki.
  • Wszystkie składniki sałatki polać sosem, posypać zieleniną i lekko wymieszać.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej