Sałatka z brzoskwiniami na słodko. Prosty przepis na połączenie kurczaka i owoców

sałatka z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
6

Ta ciekawa sałatka, która łączy w sobie różne smaki i faktury, potrafi zaskoczyć. Znalazły się w niej pyszne i zdrowe warzywa, aromatyczny i sycący kurczak, starty żółty ser oraz słodkie brzoskwinie. Składniki scala aksamitny sos majonezowy z dodatkiem czosnku. Przyrządzenie sałatki według tego przepisu jest proste i szybkie.

Przepis na sałatkę z brzoskwiniami na słodko

  • Przepis jest łatwy. Przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu, a produkty są łatwo dostępne.
  • Do przyrządzenia sałatki można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego dnia jak gotowany lub pieczony kurczak czy ryż.
  • Sałatka jest pożywna i sprawdzi się na kolację lub jako posiłek na wynos.
  • Pierś kurczaka można doprawić innymi ulubionymi przyprawami i suszonymi ziołami.
  • Najlepiej sprawdzi się żółty ser typu gouda, ale sałatka będzie równie dobra ze startą mozzarellą lub lekko orzechowym cheddarem.
  • Ci, którzy dbają o linię, mogą pominąć majonez i zrobić sos tylko z jogurtu, czosnku i przypraw.
  • Do sałatki nie trzeba podawać żadnych dodatków. Pysznie smakuje sama.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g startego żółtego sera
  • 150 g ryżu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miseczki i widelcem rozdzielić ziarenka.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wlać olej i doprawić przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej mięso, aż będzie rumiane. Patelnię zestawić z ognia.
  • Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Odsączone z syropu brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • Do dużej miski przełożyć kurczaka, ryż, paprykę, por, odsączoną kukurydzę oraz brzoskwinie. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać od razu.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej