Sałatka na ciepło z grillowanym kurczakiem i śliwkami - pokochasz ją od pierwszego kęsa!

Sałatka na ciepło z grillowanym kurczakiem i śliwkami - pokochasz ją od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock Kombinacja warzyw, owoców i chudego mięsa to przepyszny posiłek, który zaspokoi najwybredniejsze gusta
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatka na ciepło z grillowanym kurczakiem i śliwkami to sezonowe danie idealne na koniec lata i jesień, gdy dostępne są świeże, jędrne śliwki. Rukola, grillowana pierś z kurczaka, awokado i śliwki, wszystko skropione sosem z aromatycznej limonki - i pożywny, zdrowy, pyszny i efektowny obiad gotowy.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka
  • duże opakowanie rukoli
  • 2 awokado
  • 400 g śliwek
  • 2 limonki
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka przyprawić do smaku i zgrillować - na grillu węglowym, elektrycznym lub na patelni grillowej.
  • W czasie gdy piersi się grillują, awokado obrać i pokroić na cząstki. Na talerzach rozłożyć rukolę, pokrojone w cząstki awokado, skropione sokiem z limonki i pokrojone na ćwiartki śliwki.
  • Gotowe piersi zdjąć z rusztu i pokroić w paski, dodać do sałaty, którą na koniec lekko skropić oliwą. Podawać z cząstkami limonki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej