Sałatka na ciepło z grillowanym kurczakiem i śliwkami - pokochasz ją od pierwszego kęsa!
2021-09-15
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatka na ciepło z grillowanym kurczakiem i śliwkami to sezonowe danie idealne na koniec lata i jesień, gdy dostępne są świeże, jędrne śliwki. Rukola, grillowana pierś z kurczaka, awokado i śliwki, wszystko skropione sosem z aromatycznej limonki - i pożywny, zdrowy, pyszny i efektowny obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka
- duże opakowanie rukoli
- 2 awokado
- 400 g śliwek
- 2 limonki
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka przyprawić do smaku i zgrillować - na grillu węglowym, elektrycznym lub na patelni grillowej.
- W czasie gdy piersi się grillują, awokado obrać i pokroić na cząstki. Na talerzach rozłożyć rukolę, pokrojone w cząstki awokado, skropione sokiem z limonki i pokrojone na ćwiartki śliwki.
- Gotowe piersi zdjąć z rusztu i pokroić w paski, dodać do sałaty, którą na koniec lekko skropić oliwą. Podawać z cząstkami limonki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne