Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki

Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki
Autor: thinkstockphotos.com Fasolka po bretońsku to porcja zdrowego białka i mikroelementów
łatwy
60 min
4

Lubisz domową fasolkę po bretońsku? To danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. Wypróbuj przepis babci Irenki  na smaczną fasolkę po bretońsku.

Zamiast fasolki wolisz inne strączkowe? Na przykład cieciorkę? ZOBACZ WIDEO:

SKŁADNIKI

  • 50 dag fasoli
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
  • Następnego dnia odlać wodę, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
  • Gdy fasola będzie miękka, doprawić cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
  • Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Zasmażyć mąkę na smalcu, dodać do fasolki, przyprawić roztartym czosnkiem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Danuta Rawicka
więcej