Węgorz po mrągowsku [LATO Z RADIEM]
2021-03-29
![Węgorz po mrągowsku [LATO Z RADIEM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-YXxk-JdkW-aLsu_wegorz-po-mragowsku-lato-z-radiem-664x442.jpg)
łatwy
60 min
4
Już w najbliższą sobotę LATO Z RADIEM wakacyjna audycja radiowej Jedynki nadawana będzie z malowniczego Mrągowa. Mazurski klimat sprzyja nie tylko kąpielom w jeziorach, ale i aktywnemu wypoczynkowi w rodzinnej atmosferze. A jak wypoczynek, to i jedzenie. Mrągowo i jego okolice słyną z wyśmienitej kuchni rybnej. Dlatego tym razem proponujemy przepis na węgorza po mrągowsku.
SKŁADNIKI
- 1 kg węgorza
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 1 l wody
- 1/2 szklanki octu
- 300 g warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- cytryna lub sok cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zdjąć z ryby skórę, rybę przeciąć na pół, wyjąć kręgosłup.
- Jajka ugotować na twardo, posiekać, wymieszać z solą i pieprzem.
- Na serwecie ułożyć połówkę ryby, na niej farsz, na to drugą połówkę.
- Obwiązać serwetą, włożyć do wywaru z warzyw, octu, przypraw i gotować 30 minut.
- Pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Podawać rybę pokrojoną na kawałki długości 5-7 cm z plasterkami cytryny.
- Można też przygotować węgorza w galarecie: wywar wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i zagotować.
- Podawać z pszennym lub razowym pieczywem, masłem oraz surówką z kwaszonego ogórka i pora.