Węgorz po mrągowsku [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Węgorz po mrągowsku [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Węgorz w galarecie na zimno to doskonała zakąska
łatwy
60 min
4

Już w najbliższą sobotę LATO Z RADIEM wakacyjna audycja radiowej Jedynki nadawana będzie z malowniczego Mrągowa. Mazurski klimat sprzyja nie tylko kąpielom w jeziorach, ale i aktywnemu wypoczynkowi w rodzinnej atmosferze. A jak wypoczynek, to i jedzenie. Mrągowo i jego okolice słyną z wyśmienitej kuchni rybnej. Dlatego tym razem proponujemy przepis na węgorza po mrągowsku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg węgorza
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 300 g warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • cytryna lub sok cytrynowy
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zdjąć z ryby skórę, rybę przeciąć na pół, wyjąć kręgosłup.
  • Jajka ugotować na twardo, posiekać, wymieszać z solą i pieprzem.
  • Na serwecie ułożyć połówkę ryby, na niej farsz, na to drugą połówkę.
  • Obwiązać serwetą, włożyć do wywaru z warzyw, octu, przypraw i gotować 30 minut.
  • Pozostawić w wywarze do ostygnięcia. Podawać rybę pokrojoną na kawałki długości 5-7 cm z plasterkami cytryny.
  • Można też przygotować węgorza w galarecie: wywar wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i zagotować.
  • Podawać z pszennym lub razowym pieczywem, masłem oraz surówką z kwaszonego ogórka i pora.
Redakcja
więcej