Słodko-ostry tatar ze śledzia: przepis na zdrową i dietetyczną zakąskę

Słodko-ostry tatar ze śledzia: przepis na zdrową i dietetyczną zakąskę
Autor: Shutterstock Słodko-ostry tatar śledziowy to tylko 360 kcal szczęścia na talerzu!
łatwy
20 min
4

Słodko-ostry tatar ze śledzia przygotujecie w niecałe 20 minut. Jedna porcja to zaledwie 360 kcal szczęścia na talerzu! Najlepszy do tego przepisu będzie śledź typu holenderski matias. Mięso matiasów jest niezwykle delikatne, rozpływa się w ustach, a do tego ma sporo zdrowego tłuszczu bogatego w kwasy omega-3. I nie trzeba ich moczyć w wodzie, są gotowe do użycia od razu!

Przepis z książki Ewy Zwierzchowskiej Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń wydanej przez Harde Wydawnictwo do kupienia w SKLEPIE

SKŁADNIKI

  • 2 płaty śledziowe, umyte i osuszone na papierowym ręczniku, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 limonka, wyciśnięty sok i starta skórka
  • 1 czerwona cebula, posiekana drobno
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę
  • ½ pęczku koperku drobno posiekanego
  • ½ papryczki chili drobno posiekanej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty śledziowe włożyć do miseczki, dodać startą skórkę i sok z limonki. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut.
  • Po tym czasie dodać pokrojoną cebulę, ogórka, chili i koperek. Delikatnie wymieszać, wlać oliwę, dodać miód i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  • Tatara wyłożyć na talerze, udekorować świeżo posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z pełnoziarnistym pieczywem. 
Ewa Zwierzchowska
więcej