Słodko-ostry tatar ze śledzia: przepis na zdrową i dietetyczną zakąskę
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Słodko-ostry tatar ze śledzia przygotujecie w niecałe 20 minut. Jedna porcja to zaledwie 360 kcal szczęścia na talerzu! Najlepszy do tego przepisu będzie śledź typu holenderski matias. Mięso matiasów jest niezwykle delikatne, rozpływa się w ustach, a do tego ma sporo zdrowego tłuszczu bogatego w kwasy omega-3. I nie trzeba ich moczyć w wodzie, są gotowe do użycia od razu!
Przepis z książki Ewy Zwierzchowskiej Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń wydanej przez Harde Wydawnictwo do kupienia w SKLEPIE
SKŁADNIKI
- 2 płaty śledziowe, umyte i osuszone na papierowym ręczniku, pokrojone w drobną kostkę
- 1 limonka, wyciśnięty sok i starta skórka
- 1 czerwona cebula, posiekana drobno
- 1 ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę
- ½ pęczku koperku drobno posiekanego
- ½ papryczki chili drobno posiekanej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty śledziowe włożyć do miseczki, dodać startą skórkę i sok z limonki. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojoną cebulę, ogórka, chili i koperek. Delikatnie wymieszać, wlać oliwę, dodać miód i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
- Tatara wyłożyć na talerze, udekorować świeżo posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.