Rolada z mięsa mielonego i sera żółtego: nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową
2020-12-17

łatwy
60 min
4
Rolada z mięsa mielonego i sera żółtego to nowy, łatwy przepis na domową wędlinę półmiskową. Znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole, urozmaicając bożonarodzeniowe menu.
SKŁADNIKI
- Na serową warstwę:
- 200 g sera żółtego
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 100-150 g majonezu
- Na mięsną warstwę:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jajkami, kaszą manną i majonezem.
- Masę wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
- Przygotować nadzienie: do mięsa mielonego dodać cebulę, 2 jajka, sól, przyprawy do smaku.
- Wyjąć powstałą skórkę serową, lekko ostudzić serową warstwę i rozprowadzić na niej nadzienie. Delikatnie zwinąć.
- Wstawić ponownie do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.