Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka
2021-03-29

średni
45 min
4
Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną to wielkanocna przystawka przepyszna i dekoracyjna. Kto opanował tajniki przygotowania ciasta ptysiowego - zrobi ją z łatwością i zaskoczy rodzinę innym sposobem podania tradycyjnych wielkanocnych jajek
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 60 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- Pasta jajeczna
- 7 jajek
- 1 łyżka musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz czarny
- Do ozdoby
- sałata
- plasterki szynki
- ogórek kiszony lub konserwowy
- papryka - do wyboru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło z mlekiem i solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów.
- Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany koperek, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Udekorować sałatą i paskami żółtego sera.