Pory z szynką - rewelacyjna ciepła przekąska
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pora dodajemy zazwyczaj do zupy, ewentualnie do sałatki, aby nieco ją zaostrzyć. Tymczasem por to znakomite warzywo do podawania na ciepło, w postaci przekąsek lub przystawek. Na przykład zapieczony z szynką i żółtym serem smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 4 duże pory
- 4 plasterki szynki
- 1 łyżka tartego żółtego sera
- łyżka masła
- jajko
- bułka tarta
- tłuszcz
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzenie i zielone części, myjemy.
- Wodę gotujemy razem z masłem, na wrzątek wrzucamy pory i gotujemy 20 min.
- Pory osączamy z wody i studzimy, zawijamy w plasterki szynki i spinamy wykałaczką.
- Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z serem.
- Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.