Nóżki wieprzowe pieczone: pyszna przekąska do piwa
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Nóżki wieprzowe pieczone to pyszna przekąska do piwa. Pieczone nóżki będą smakowały wielbicielom kleistych skórek wieprzowych. To jedno z tych brudzących dań, które należy jeść palcami. Satysfakcja za to pełna.
SKŁADNIKI
- 4 nóżki wieprzowe przednie
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki musztardy
- 8 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opalone, ogolone i umyte nóżki wieprzowe umieścić w garnku z zimną wodą razem z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem w ziarnkach oraz 1 łyżeczką soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Oznacza to, że nóżki trzeba gotować tak długo, aż zaczną się rozpadać, a skóra się rozklei. Może to zająć ponad 2 godziny.
- Z musztardy, roztartego czosnku i sosu sojowego przyrządzić marynatę.
- Ugotowane nóżki posmarować marynatą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 40-50 minut, aż z wierzchu zbrązowieją.
- Podawać do piwa, jako przekąskę.