Mandarynki na niby: przepis na obłędną zakąskę z jajek i serka topionego
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Mandarynki na świątecznym stole stały się już tradycją. Dlaczego więc nie przygotować zabawnej zakąski w postaci jasnopomarańczowych kulek? Oto przepis na lubianą przez wszystkich sałatkę z sera, jajek, czosnku i marchewki, w oryginalnej odsłonie! Oto mandarynkowa zakąska, smaczna dekoracja karnawałowego stołu!
SKŁADNIKI
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 300 g serka topionego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 duże marchewki, ugotowane na półtwardo
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 8 ziarenek pieprzu lub goździków
- listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serki topione zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przełożyć do miski. Aby ułatwić sobie ścieranie serka topionego, wstawcie go do zamrażarki na 30-40 minut.
- Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do startego serka.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz majonez. Wymieszać na jednorodną masę. W razie potrzeby dodać więcej majonezu, ale tylko tyle aby uzyskać kleistą masę. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą i czosnkiem. Zakąska nie może być mdła!
- Z otrzymanej masy utoczyć 8 kulek wielkości mandarynki.
- Ugotowane marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach na drobne wiórki. Odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
- Każdą kulkę obtoczyć w marchewkowych wiórkach, starając się docisnąć otoczkę i uformować kształtną, lekko spłaszczoną niby mandarynkę.
- Zakąskę ułożyć na talerzu, udekorować listkami i ewentualnie w każdą mandarynkę wbić po 1 ziarenku pieprzu lub goździku.