Łódeczki z cykorii: przepis na przekąskę z cykorii z serem pleśniowym i orzechami
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Łódeczki z cykorii możemy podać jako pierwsze danie na eleganckiej kolacji. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, a do tego świetnie się prezentują. Cykoria lubi towarzystwo sera pleśniowego i orzechów włoskich. Łódeczki z cykorii najładniej wyglądają ułożone luźno na białym półmisku o prostej formie
SKŁADNIKI
- cykoria,
- ser gorgonzola,
- ser biały półtłusty,
- ewentualnie śmietana,
- orzechy włoskie,
- sól i pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ilość składników dobieramy według własnego uznania i potrzeb. Proporcje sprawdzamy po prostu smakując potrawę w trakcie przyrządzania.
- Cykorię myjemy i oddzielany delikatnie listki. Listki pozostawiamy do wyschnięcia lub osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na bok.
- Przystępujemy do robienia pasty, którą następnie wypełnimy listki. Ser gorgonzola mieszamy z serem białym. Jeśli nie łączą się idealnie, możemy dodać śmietany, która doskonale spoi masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Masą wypełniamy listki cykorii. Łuskane orzechy włoskie rozdrabniamy i posypujemy nimi nadzienie.
- Półmisek z wypełnionymi masą listkami cykorii możemy udekorować połówkami orzechów włoskich.