Łódeczki z cykorii: przepis na przekąskę z cykorii z serem pleśniowym i orzechami

2021-03-29
Łódeczki z cykorii: przepis na przekąskę z cykorii z serem pleśniowym i orzechami
Autor: Shutterstock Cykoria jest  bardzo zdrowa i  doskonale nadaje się do przygotowania pysznych przekąsek
łatwy
15 min
4

Łódeczki z cykorii możemy podać jako pierwsze danie na eleganckiej kolacji. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, a do tego świetnie się prezentują. Cykoria lubi towarzystwo sera pleśniowego i orzechów włoskich. Łódeczki z cykorii najładniej wyglądają ułożone luźno na białym półmisku o prostej formie

SKŁADNIKI

  • cykoria,
  • ser gorgonzola,
  • ser biały półtłusty,
  • ewentualnie śmietana,
  • orzechy włoskie,
  • sól i pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ilość składników dobieramy według własnego uznania i potrzeb. Proporcje sprawdzamy po prostu smakując potrawę w trakcie przyrządzania.
  • Cykorię myjemy i oddzielany delikatnie listki. Listki pozostawiamy do wyschnięcia lub osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na bok.
  • Przystępujemy do robienia pasty, którą następnie wypełnimy listki. Ser gorgonzola mieszamy z serem białym. Jeśli nie łączą się idealnie, możemy dodać śmietany, która doskonale spoi masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Masą wypełniamy listki cykorii. Łuskane orzechy włoskie rozdrabniamy i posypujemy nimi nadzienie.
  • Półmisek z wypełnionymi masą listkami cykorii możemy udekorować połówkami orzechów włoskich.
Redakcja
więcej