Cykoria duszona po francusku
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Bardzo łatwy w przygotowaniu ciepły dodatek do obiadu. Cykoria duszona po francusku pasuje do każdego rodzaju mięsa. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub rodzynek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg cykorii
- 60 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz i sól
- orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorię umyć i osuszyć, wyciąć głąby i pokroić w paski.
- Masło roztopić na patelni, wrzucić cukinię i dokładnie wymieszać. doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem.
- Dodać sok z cytryny i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając.
- Cykoria powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Podawać ozdobiona orzechami włoskimi.