Cykoria pieczona w kremie pomidorowym
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Delikatna i krucha cykoria zapieczona w aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym ze świeżymi pomidorami. Podajemy przepis na pyszną pieczoną cykorię.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 cykorie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 pomidory
- sól i pieprz
- tymianek, bazylia i trybula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorie zblanszować w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut. Pomidory obrać i usunąć ziarna. Miąższ pokroić w kosteczkę.
- W rondelku podgrzać masło, dodać mąkę i smażyć 2 minuty, po czym dolać śmietanę i wymieszać.
- Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje, następnie dodać pomidor i przyprawi i gotować jeszcze 3 min.
- Cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i piec w 180 st. C. przez 35 min.