Cykoria na słodko - świetny przepis na cykorię duszoną w pitnym miodzie
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Cykoria na słodko to pyszny, ciepły dodatek do dań drobiowych. Delikatne listki o lekkiej goryczce uduszone w słodkim, pitnym miodzie stanowią łatwa do przygotowania, a jednocześnie oryginalną przystawkę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5 szt cykorii
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki miodu pitnego
- łyżka cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorię umyj, dokładnie osącz z wody i pokrój w paski.
- W głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną cykorię.
- Smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
- Posyp cukrem, solą i pieprzem, a gdy zmięknie wlej miód.
- Duś bez przykrycia, aż wyparuje połowa płynu.