Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać!
Ważna wskazówka, jak prawidłowo marynować
Pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są wykorzystywane w przepisach na przetwory zimowe nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym przypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także octu nie należy zastępować stężeniem słabszym niż wskazane w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól / cukier) nie będzie wykazywał właściwości konserwujących, a przetwór ulegnie zepsuciu.
SKŁADNIKI
- 500 g papryki
- 500 g jabłek
- 800 ml wody
- 115 g cukru
- 50 ml octu winnego
- 4 ząbki czosnku
- 8 ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybieraj papryki, które są dojrzałe i soczyste, z gładką skórką. Przed zakupem dokładnie sprawdź warzywa pod kątem uszkodzeń. Jeśli wewnątrz warzywa znajdują się gnijące obszary z pleśnią, lepiej w ogóle nie używać takiej papryki, ponieważ proces gnicia rozpoczął się i rozprzestrzenił na całe warzywo. Nawet jeśli odetniesz zgniłą część, słoik takiej papryki może w końcu eksplodować.
- Dokładnie umyj słoiki i pokrywki wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można ją gotować na parze przy użyciu pokrywki do sterylizacji lub piec w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich bezpośrednio do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną w wyniku spadku temperatury. Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.
- Wlej wodę, ocet, cukier do emaliowanego rondla. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu.
- Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w długie paski.
- Umyj, osusz i pokrój jabłka, usuwając gniazda nasienne. Ja wybrałam małe jabłka, ale możesz też użyć dużych.
- Obierz ząbki czosnku. Możesz przeciąć duże ząbki na pół wzdłuż.
- Paprykę i jabłka wkładać porcjami do wrzącej marynaty i gotować na średnim ogniu przez 1-2 minuty. W tym samym czasie papryka i jabłka nie zdążą się zagotować i zachowają swoją jędrność, jednak gotowanie w occie zabije bakterie, co zapobiegnie zakwaszeniu przetworu.
- Ugotowaną paprykę i jabłka przełożyć na talerze.
- W słoikach ułożyć ząbki czosnku i ziarna ziela angielskiego.
- Do słoików przełożyć blanszowaną paprykę i jabłka.
- Wlej marynatę, w której ugotowano warzywa i owoce.
- Słoiki dobrze zakręć pokrywkami.
- Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Odwróć schłodzone słoiki z powrotem do góry pokrywką. Paprykę w słoikach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po otwarciu zawsze przechowuj w lodówce. Smacznego!