Mielone grzyby na farsz w słoikach na zimę: przepis konkursowy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Mielone grzyby na farsz do pierogów, krokietów i kotletów w słoikach na zimę to przepis wyróżnionych w konkursie grzybowym. Autorką przepisu na mielone grzyby na farsz jest Teresa Skonieczna, która zdobyła jedną z trzech nagród pocieszenia. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r.
Konkursowe jury wybierając ten przepis doceniło prostotę wykonania i przydatność przetwory z grzybów. Farsz przygotowany według przepisu na mielone grzyby przyda się w każdym gospodarstwie domowym.
SKŁADNIKI
- grzyby leśne w dowolnej ilości
- woda
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby leśne przebrać, opłukać, większe pokroić i obgotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
- Po ostudzeniu zmielić.
- Nałożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
- Gorące słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.