Marchewka w sosie słodko-kwaśnym - na zimę do słoików
2020-08-24

łatwy
45 min
4
Marchewka w sosie słodko-kwaśnym nie jest trudna do przygotowania, nie kosztuje też majątku. Jest za to wyśmienita! Może stanowić dodatek do obiadu, może też stanowić jeden ze składników dań orientalnych.
Marchewkę można pokroić w plasterki przed gotowaniem. Ale lepiej to zrobić po jej ugotowaniu - marchewka jest wtedy bardziej miękka i idzie to o wiele szybciej, jest też łatwiejsze.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg marchewki,
- 1 papryka czerwona,
- 1 duża cebula,
- 190 g przecieru pomidorowego,
- 200 g keczupu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,5 szklanki octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki wyparzyć i osuszyć.
- Marchewkę umyć, obrać i ugotować al dente - ok 10-15 min. Odcedzić.
- Pokroić marchewkę w plasterki.
- Paprykę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Do dużego garnka wlać ocet, olej, keczup, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, pokrojoną paprykę i cebulę. Zagotować.
- Następnie dodać ugotowaną marchew. Całość wymieszać i gotować ok 5 min.
- Gorącą marchewkę przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić.
- Pasteryzować ok 5-10 minut od zagotowania wody.
Metody pasteryzacji przetworów