Marchewka w sosie słodko-kwaśnym - na zimę do słoików

2020-08-24
Marchewka w sosie słodko-kwaśnym - na zimę do słoików
Autor: Shutterstock, Shutterstock Marchewka idealnie nadaje się na przetwory - szczególnie ta z końca lata i początku jesieni - jędrna, pełna smaku i witamin
łatwy
45 min
4

Marchewka w sosie słodko-kwaśnym nie jest  trudna do przygotowania, nie kosztuje też majątku. Jest  za to wyśmienita! Może stanowić dodatek do obiadu, może też stanowić jeden ze składników dań orientalnych.

Marchewkę można pokroić w plasterki przed gotowaniem. Ale lepiej to zrobić po jej ugotowaniu - marchewka jest wtedy bardziej miękka i idzie to o wiele szybciej, jest też łatwiejsze.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 duża cebula,
  • 190 g przecieru pomidorowego,
  • 200 g keczupu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki wyparzyć i osuszyć.
  • Marchewkę umyć, obrać i ugotować al dente - ok 10-15 min. Odcedzić.
  • Pokroić marchewkę w plasterki.
  • Paprykę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Do dużego garnka wlać ocet, olej, keczup, dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz, pokrojoną paprykę i cebulę. Zagotować.
  • Następnie dodać ugotowaną marchew. Całość wymieszać i gotować ok 5 min.
  • Gorącą marchewkę przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić.
  • Pasteryzować ok 5-10 minut od zagotowania wody.
Metody pasteryzacji przetworów