Kapusta marynowana w occie z warzywami i owocami: gotowa sałatka obiadowa [przepis]
![Kapusta marynowana w occie z warzywami i owocami: gotowa sałatka obiadowa [przepis]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-U61f-Ho2y-ZzZe_kapusta-marynowana-w-occie-z-warzywami-i-owocami-gotowa-salatka-obiadowa-przepis-664x442.jpg)
Kapusta marynowana w zalewie octowej z dodatkiem warzyw i owoców jest bardzo popularna w azjatyckiej. Jest zdrową alternatywą kapusty kiszonej. Nie zawiera bakterii probiotycznych, ale jest prawdziwą bombą witaminową, szczególnie witaminy C. Sałatka z marynowanej kapusty ma świeży, orzeźwiający smak. Jest łagodna, kwaśno-słodka i będzie smakowała nawet dzieciom. Nie trzeba jej doprawiać, to gotowa sałatka przeznaczona do szybkiej konsumpcji. Kapustę najlepiej marynować w niewielkich ilościach i zjadać sukcesywnie. Marynowanie można powtarzać co kilka dni lub według potrzeb. Doskonale pasuje do wieprzowiny w każdej postaci lub pieczonego drobiu.
Wypróbuj kapustę marynowaną z warzywami i owocami do dań z wieprzowiny: schab zawinięty w boczek z musztardą, wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą, smażona polędwiczka wieprzowa z ziołami.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę:
- 1 mała główka kapusty
- 2 gruszki
- 2 duże marchewki
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 zielone jabłko
- 4 duże cebule
- 1 główka czosnku
- Na marynatę:
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z owoców usunąć gniazda nasienne, nie obierać. Również z papryki usunąć nasiona. Czosnek i cebulę obrać.
- Kapustę zszatkować lub pokroić nożem w paski albo kwadraty. Paprykę pociąć w paseczki. Jabłko i gruszkę pokroić na ósemki. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pozostawić w całych ząbkach.
- Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski i wymieszać.
- Przygotować zalewę z wody, octu i przypraw, zagotować.
- Warzywa zalać gorącą marynatą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu sałatkę przełożyć do słoja, wlać również zalewę, zamknąć i schładzać w lodówce przez 3 dni.
- Po 3 dniach w lodówce sałatka jest gotowa.