Kapusta marynowana w occie z warzywami i owocami: gotowa sałatka obiadowa [przepis]

2021-03-29
Kapusta marynowana w occie z warzywami i owocami: gotowa sałatka obiadowa [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Marynowana w occie kapusta to pyszna i zdrowa sałatka obiadowa. 
łatwy
30 min
4

Kapusta marynowana w zalewie octowej z dodatkiem warzyw i owoców jest bardzo popularna w azjatyckiej. Jest zdrową alternatywą kapusty kiszonej. Nie zawiera bakterii probiotycznych, ale jest prawdziwą bombą witaminową, szczególnie witaminy C. Sałatka z marynowanej kapusty ma świeży, orzeźwiający smak. Jest łagodna, kwaśno-słodka i będzie smakowała nawet dzieciom. Nie trzeba jej doprawiać, to gotowa sałatka przeznaczona do szybkiej konsumpcji. Kapustę najlepiej marynować w niewielkich ilościach i zjadać sukcesywnie. Marynowanie można powtarzać co kilka dni lub według potrzeb.  Doskonale pasuje do wieprzowiny w każdej postaci lub pieczonego drobiu. 

Wypróbuj kapustę marynowaną z warzywami i owocami do dań z wieprzowiny: schab zawinięty w boczek z musztardą, wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami i cebulą, smażona polędwiczka wieprzowa z ziołami

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę:
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 gruszki
  • 2 duże marchewki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 zielone jabłko
  • 4 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  •  
  • Na marynatę:
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z owoców usunąć gniazda nasienne, nie obierać. Również z papryki usunąć nasiona. Czosnek i cebulę obrać. 
  • Kapustę zszatkować lub pokroić nożem w paski albo kwadraty. Paprykę pociąć w paseczki. Jabłko i gruszkę pokroić na ósemki. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pozostawić w całych ząbkach. 
  • Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski i wymieszać. 
  • Przygotować zalewę z wody, octu i przypraw, zagotować. 
  • Warzywa zalać gorącą marynatą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu sałatkę przełożyć do słoja, wlać również zalewę, zamknąć i schładzać w lodówce przez 3 dni.
  • Po 3 dniach w lodówce sałatka jest gotowa. 
Redakcja
więcej