Kapusta czerwona kiszona: przepis
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kapusta kiszona to samo zdrowie. Czerwona kapusta kiszona - tym bardziej, bo jej plusem jest jeszcze zawartość czerwonego barwnika, mającego właściwości antyoksydacyjne. Kapusta czerwona kiszona to świetna podstawa pysznych domowych surówek.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg kapusty czerwonej,
- 50 dag kwaśnych jabłek,
- 25 dag cebuli,
- 2 łyżki soli,
- łyżeczka cukru,
- kilka ziarenek kminku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić, usunąć głąb, poszatkować.
- Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- kapustę i jabłka wymieszać, dodać, sól, cukier, kminek, dokładnie wymieszać.
- Ubić w glinianym garnku, przykryć talerzem i obciążyć kamieniem.
- Kilka dni trzymać w kuchni, gdy minie burzliwa fermentacja, przenieść w chłodne miejsce.