Kapusta czerwona kiszona: przepis

2021-03-29
Kapusta czerwona kiszona: przepis
Autor: Shutterstock Czerwona kiszona kapusta jest  doskonałą bazą dla domowych surówek
łatwy
35 min
4

Kapusta kiszona to samo zdrowie. Czerwona kapusta kiszona - tym bardziej, bo jej plusem jest  jeszcze zawartość czerwonego barwnika, mającego właściwości  antyoksydacyjne. Kapusta czerwona kiszona to świetna podstawa pysznych domowych surówek.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg kapusty czerwonej, 
  • 50 dag kwaśnych jabłek, 
  • 25 dag cebuli, 
  • 2 łyżki soli, 
  • łyżeczka cukru,
  • kilka ziarenek kminku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić, usunąć głąb, poszatkować.
  • Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • kapustę i jabłka wymieszać, dodać, sól, cukier, kminek, dokładnie wymieszać.
  • Ubić w glinianym garnku, przykryć talerzem i obciążyć kamieniem.
  • Kilka dni trzymać w kuchni, gdy minie burzliwa fermentacja, przenieść w chłodne miejsce.
Redakcja
więcej