Frużelina wiśniowa: jak zrobić? Przepis na frużelinę z wiśni

Frużelina wiśniowa: jak zrobić? Przepis na frużelinę z wiśni
Autor: Shutterstock Frużelina wiśniowa idealnie nadaje się do dekoracji wypieków i deserów
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Frużelina to inaczej owoce w żelu. Smakują wybornie, a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podajemy dobry przepis na pyszne przetwory z wiśni.

SKŁADNIKI

  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
  • 0,5 kg wiśni
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę w proszku zalej zimną wodą (około 2 łyżek), odstaw do napęcznienia.
  • Wiśnie wydryluj, umieść w garnuszku, dolej nieco wody. Postaw na palniku o średniej mocy, dodaj sok z cytryny i rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj. Zdejmij z palnika.
  • Napęczniałą żelatynę dodaj do wiśni, cały czas mieszając, by dokładnie się rozpuściła. Podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudź i schłodź.
  • Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W celu przedłużenia terminu przydatności frużelinę z wiśni możesz spasteryzować.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Konfitura z wiśni

Klasyczny dżem z wiśni

Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej