Dżem dereniowy

2021-03-29
Dżem dereniowy
Autor: Shutterstock Dżem z derenia i jabłek to kompozycja niezwykle smaczna
łatwy
0 min
4

Dżem dereniowy to prawdziwy przysmak. Z połączenia soczystych pestkowców o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek, powstaje znakomity dodatek nie tylko do dań z dzikiego ptactwa. Owoce derenia  jadalnego są trudno dostępne, ale warto ich poszukać. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg derenia
  • 50 dag jabłek
  • 70 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody.
  • Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody.
  • Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
  • Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać.
  • Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry.
  • To znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.
Redakcja
więcej