Dżem dereniowy
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Dżem dereniowy to prawdziwy przysmak. Z połączenia soczystych pestkowców o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek, powstaje znakomity dodatek nie tylko do dań z dzikiego ptactwa. Owoce derenia jadalnego są trudno dostępne, ale warto ich poszukać.
SKŁADNIKI
- 1 kg derenia
- 50 dag jabłek
- 70 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody.
- Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody.
- Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać.
- Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry.
- To znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.